Hollantilaisen vanhemmat piipahtivat kyläilemässä pääsiäisenä. Parempi olis kyllä meidän ollu mennä sinne missä tulppaanit kasvaa sillä nyt sinniteltiin koko porukka tuulessa ja tuiskussa. Mutta jokainen tsäännsi on mahdollisuus ja niin vaan nyttenkin kävi että minäkin menin oppimaan
jotain uutta. Nimittäin syömään parsaa.
Meikässä on se vika että sanon myös parsakaalia parsaksi. Parsa kun parsa. Kaverit aina huomauttelee että et sä nyt puhu parsasta, vaan parsakaalista. Jos mä olen syönyt "parsaa" se tarkoittaa jälkimmäistä. Jatkossa ollaan sitten ihan sekaisin koska mä syön nykyisin oikeasti parsaa. Jottei elämä olisi helppoa muillakaan kielillä, mun aivot on kääntänyt parsan englanniksi muotoon parsley. Loogista, eikö?
Niin, me mentiin siis tuulta ja tuiskua karkuun ravintolaan heti perjantaina ja siellähän oli sitten parsaa sen ja sen kanssa. Hollantilaisen isä on sen verran kulinaristi ja viinitietäjä, että kuuntelen sen suosituksia ruuasta ja viinistä aina. Paitsi en silloin kun puhe on ostereista tai kampasimpukoista -yök. Nyt hän valitsi parsaa ja minä sitten perässä. Olihan tuo ihan hyvää. Koska me kokataan aika paljon kasvisruokaa nykyisin muutenkin niin aloin sitten rohmuamaan Prisman sesonkiosastolta parsaa aina kun siitä menin ohi. Pääsiäisenä jo kokeilin tehdä parsasalaattia.
Vappuna oli sitten parsabrucettan vuoro.
Vihreää kyökkiin. |
Olin vilkuillut ohjeita netistä ja myönnän auliisti että siitä se ajatus sitten lähti. Timjamia en ehkä olisi itse keksinyt laittaa. Yksi versio ohjeesta on täällä. Muokkasin kuitenkin ohjeita sen verran että sain käytettyä jääkaapista kermaviilin- ja juustonjämät. Lopputulos oli niin hyvä että oli pakko kirjoittaa se ihan ylös. Tai siis, en kirjoittanut ja koitan tässä nyt sitten muistella..
Parsabrucetta (6 kpl)
- 9 isohkoa tankoparsaa
- valkosipulia maun mukaan
- 6 leipäviipaletta (mulla oli päivän vanhaa moniviljaleipää kaupan paistopisteeltä)
- n. ½ dl oliiviöljyä
- n. ½ dl kermaviiliä
- juustoraastetta (mulla oli gaudaa)
- puolikas sitruuna
- tuoretta timjamia
- mustapippuria myllystä
- suolaa (esim. kalaharin suola)
1. Huutele parsat ja leikkaa pois puiseva alaosa. Jos parsat ovat kovin paksuja, halkaise varret pituussuunnassa kahtia. Samoin jos varret ovat paljon pidempiä kuin leivät, katkaise ne keskeltä.
Kaada oliiviöljy kulhoon ja sivele pullasiveltimellä jokaiseen parsaan öljyä. Asettele pellille leivinpaperin päälle. Ripottele päällimmäiseksi isorakeista suolaa ja mustapippuria. Paista parsoja 200 asteessa n. 10-15 minuttia. Älä kärtsää.
2. Lisää loppuun öljyyn valkosipulikynnet puristettuina (jos haluat paljon valkosipulinmakua) tai viipaileina (jos haluat vähemmän makua). Lisää oljyä tarvittaessa. Sekoita.
3. Asettele leipäviipaleet leivinpaperin päälle toiselle pellille tai esim. leikkuulaudalle. Levitä valkosipuliöljyä leiville ohuesti. Jos et halua kovin valkosipulista makua leipiin, jätä valkosipuliviipaleet kulhoon lopuksi. Levitä jokaiselle leivälle n. ruokalusikallinen kermaviiliä. Levitä päälle ohut kerros juustoraastetta. Pirskottele leiville vielä sitruunasta mehua.
Uuniin menossa. |
4. Asettele uunissa olleet parsat tasaisesti leipien päälle. Nosta jokaiselle leivälle timjamin oksia. Paista 200 asteessa vielä n. 5-10 minuttia kunnes leivissä on kaunis väri.
Tarjoa kylmän valkoviinin kera. Nam!
Hauskaa vappua!
Nam!
VastaaPoista