keskiviikko 3. toukokuuta 2017

Tulpenvaas

Tänään oli ihan pska päivä. Tai no, ei nyt ihan ihan pska, koska sain syödä lounasta hollantilaisen kanssa, ostaa itselleni lohtutrenssin ja -huivin, istua aurinkoisessa puistossa juomassa "belgialaista mocca lattea" ja roikkua loppupäivän netissä. Mutta noin niinkuin henkisesti suht pska. Sellainen päivä jolloin ei jaksa iloita kaikesta mikä onnistuu ja menee hyvin, kun juuri se asia mitä eniten toivoo menee päin seiniä. Jaksoin iloita lähinnä siitä että mulla on ihana pomo jolle voi vaan laittaa tekstarin jos ei suoraan sanottuna huvita tulla töihin. Eikä huvittanut.

Jatkan tätä kirjoitusta nyt täysin epäloogisesti selostamalla hollantilaisista tulppaanivaaseista.

Jos ette tiedä mitä ne on niin ei huolta, en mäkään tiennyt. Ennen kuin yhtäkkiä sain sellaisen.


Tadaa!

Kuten arvata saattaa, tämän laahasi mukanaan rakas anoppini. Onhan se outo, mutta kun nyt otin asiakseni perehtyä tämän kummallisen kyhäelmän historiaan niin on oikeastaan aika hauskaa että mulla on tällainen! Kyllä kaikilla pitäis olla.

Saatte ihan itte kattoo vaikka Wikipediasta että mikä järki tässä on, mutta niille jotka ei jaksa katsoa voin ihan ilmaiseksi selittää oman versioni: ennenvanhaan eli 1600-luvulla Hollannin Itä-Intian kauppakomppania valmistutti Kiinassa tällaisia hassuja tulppaanivaaseja, koska silloin ei vielä osattu savesta tehdä vaaseja jotka koostui vaan yhdestä osasta. Vaasit oli yleensä tällaista sinivalkoiseksi maalattua Delfts blauw -posliinia eli "Delfin sinistä", joka alunperin oli yritelmä kopioida kiinalaista posliinia mutta josta on nyt tullut maailmankuulua Hollanissa. Siellä käyneet tunnistaa tyylin, sillä sinivalkoisia posliiniastioita ja koriste-esineitä on kyllä siellä kaikki kaupat täynnä. Hollannissa tulppaanit on olleet suosittuja siitä asti kun niitä joku sinne roudasi 1600-luvun alkupuolella. Sopivasti samoihin aikoihin alkoivat tarviimaan noita tulppaanivaaseja. Appiukko kertoi että jotkut tulppaanisipulit oli sillon niin haluttuja että ihmiset vaihtoi niitä huviloihin ja karjaan. Hulluja noi hollantilaiset. Jos ette usko niin löysin tällaisen artikkelin asiasta. 
Sopivasti kun olin saanut tämän ja pyöritellyt sille silmiäni niin näin oikeen vanhanaikaisen version kansallismuseossa! Oli pakko ottaa kuvakin. 


Et kyllä nyt kelpaa tulppaaneja ostella.

3 kommenttia:

 1. Onpa hauska vaasi! Tulppaanit on kyllä ihania, tässä odottelen että niitä alkaisi pihalla kukkia :)

  VastaaPoista
 2. No, jopas on - taas sitä oppi uutta - kiitos sinulle!! Itseasiassa on kyllä mainio vaasi, heti aloin miettiä, että mites tuollaisen saisi kyhättyä, mutta ei taidot riitä, jotenka pidän silmät auki kun kirpulla liikun - ei sitä koskaan tiiä jos joku haluaa luopua omasta tulpenvaasista =D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja tuttu juttu nuo pskat päivät..kun ei vaan huvita..

   Poista

Kommentti piristää päivääni! Kiitos! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...