sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Luomuruokaa

Heti aluksi disclaimer: lupaan jatkossa kirjoittaa taas käsitöistä ja sensellaisesta. Mutta en tänään.

No niin, viikon olen nyt elänyt uutta elämääni, jossa tutkitaan ruoka-aineiden sisältölistoja ja heitetään vanhat kosmetiikkapurkit mäkeen (toi ei kuulostanut kauhean ekologiselta kyllä). Olen edelleen vakuuttunut ja tämä on kestänyt siis jo pidempään kun lupaukseni aloittaa jumpat taas tänä vuonna (hain kortin Motivukseen ja vein jumppakassin töihin, en ole vielä ehtinyt jumppaan).

Kuten jo viimeksi totesin, ei mun kosmetiikkahylly ollut niin pahassa jamassa kun ajattelin. Olen käyttänyt Aqualan L:ää vähän kaikkeen ja sitä on edellene iso putilo. Suihkugeelinä oli Lushin jellyjuttu, jonka ainesosat olikin melkeen kaikki luonnollisia. Ja yhteen tyhjään Lush-purnukkaan olen säilönyt kookosöljyä, jolla lähtee niin silmämeikit kun kutiseva tunne käsivarsista. Kävin hakemassa Ruohonjuuresta tilaamani paketin kosteusvoidetta, shampoota ja hoitoainetta. Paketista uupui suihkusaippua, ja sen tilalle oli epähuomiossa sujahtanut saman sarjan kosteusvoide, jota on nyt siis kaksi tuubillista. En jaksanu mennä uudestaan, mulla kuluu kosteusvoidetta ihan tarpeeksi. Sitäpaitsi, se se on mikä imeytyy ihoon, suihkusaippua sentään huuhdellaan pois (kuten työkaverini viikolla muistutti)!

Joulupuu ja sen kaveri kevättulppaani.


Huomasin myös että lähiprismassa majaileva Life-liike myy jonkin verran kosmetiikkatuotteita, mm. Laveraa, Santea ja suomalaista Frantsilaa. Etsin kasvovoidetta kokeiltavaksi, Ruohonjuuressa kun ei ollut näytepakkauksia Laverasta, enkä halunnut heti investoida melkein 20 euron tuubiin kun en tiennyt millaista se on. Löysin Lifesta latvialaisen Madara-merkin pienen lahjapakkauksen, jossa oli muutama matkakokoinen voide. Olipa vielä tarjouksessa, joten ostin kokeilumielessä. Kasvovoide ei ehkä ole mulle tarpeeksi kosteuttavaa, mutta tiedä häntä sitten kun ulkona on -20 pakkasta niin on tässä olosuhteetkin aika extremet. Mutta mielenkiintoisia tuotteita nekin siis. Ja tuoksuvat..noh, kasveilta. :)

Ei mun kosmetiikasta pitänyt kirjoittaa.

Kun jääkaapissa oli enää valo ja Crowmooria, lähdin uskaliaasti etsimään perheelle entistä ehompaa ruokaa. Yllätyin todella positiivisesti Prisman luomuvalikoimista. Ainut miinuspuoli oli se, että olivat unohtaneet merkitä luomutuotteet hyllynreunaan suurimmassa osassa tapauksia. Juustohyllyssä yhden juuston kohdalla oli vihreä luomumerkki, vaikka tarkempi tuijotus paljastu eri osista hyllyä kymmenkunta luomujuustoa! Ja sama toistui muillakin osastoilla. Vaikka tähän meni aikaa, niin suoriuduin shoppailuista mielestäni normaalia nopeammin. Lisäksi jätin hyllyyn monta tuotetta, joita ei ollut luomuna ja joista tajusin etten niitä oikeasti edes tarvitse. Olisin ostanut ei-luomuakin jos olisi ollut pakottava tarve, mutta kun ei ollut. Tuoremehua löysin vain reilua ja reilumpaa, en luomua. Mutta sitä oli saatava. Vaihdoin perusmehumme samanmakuiseen Appelsiini-Mangomehuun, jossa oli 100% mehua ja reilumpi meininki.

Mikäköhän mun pointti tässä kirjoituksessa oli? Ai niin. Ostin siis kaikkea mitä tarvitsin ja kokeilumielessä luomuna. Kaikkea löytyi ja luomulohikin oli tarjouksessa. Kassalla hämmästyin; ruokakorin hinta oli melkein sama kuin normaalistikin! Luomutuotteet oli kyllä hitusen kalliimpia, mutta ostin pienempiä paketteja koska meillä muutenkin jää ruokaa jonkun verran käyttämättä. Nyt menee vähempi tuhlinkiin ja syömme paremmin, win-win. Normaalisti meillä menee viikonlopun ruokaostoksiin noin 60 euroa, mutta siinä on yleensä myös alkoholia, karkkia, suklaata, sipsejä jne. Nyt ostokset teki 45 euroa, en ostanut muuta kuin ruokaa ja yhden tulppaanipuskan. Tämä siis siksi kun alkoholia oli jo kotona. :D

Kotona sitten pipersin meikäläisten ensimmäisen luomuaterian. Luomulohta, luomupaprikaa, luomutomaattia, luomukesäkurpitsaa...vaan mausteet ei ollu luomua. Hyvää oli! 

Näyttää ihan normaalilta ruualta.


Olen tehnyt tuota kasvisjuttua usein, se on tosi hyvää: 200-300g kesäkurpitsakuutioita kuullotetaan öljyssä ensin hetken (itse lisäsin myös paprikaa), sitten lisätään n. 4 tomaattia niinikään suht pieninä kuutioina ja 1 murskattu valkosipulinkynsi. Lisäksi mustapippuria, suolaa, yrttejä (kynteli oli ohjeessa, itse laitoin yrttisekoitusta). Annetaan kiehua hiljalleen 10 min. Nopeaa ja hyvää! Sitä voi myös pakastaa jos tekee isomman satsin kerralla.

Viininä oli tälläkertaa Schloss Schönborn Riesling Trocken, mikä ei kylläkään ollut luomua...

"Kuiva, erittäin hapokas, limettinen, mineraalinen, hennon päärynäinen"
 Tämä ihmeluomuilu oli bloggauksen arvoista syystä että meikäläinen ei ole koskaan ostanut luomua, ellen joskus vahingossa kun ei ole muutakaan ollut tarjolla. Luulin että luomutuotteita varten täytyy mennä johonkin erikoiskauppaan. Nyt tiedän paremmin, kokeilu jatkukoon!

p.s. Olin hieman hämmentynyt tajutessani että luomuporsaan leikkele sisälsikin natriumnitriittiä, minkä ihan aikuisten oikeesti on todettu aiheuttavan syöpää. Luomua tai ei, jatkossakin pitää siis tuijottaa niitä sisältää-merkintöjä. Mun ajatus on vieläpä se, ettei niin väliä onko luomua, kunhan ei sisällä haitallisia ainesosia. Lihatiskillä olen munannut. 

p.p.s Ai niin, uusi suosikkisivustoni on E-koodit.fi :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentti piristää päivääni! Kiitos! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...