perjantai 15. toukokuuta 2015

Kukka-astiasto kasvaa (+soppaohje)

Kevät on kasvun aikaa ja niinpä meidän mummoastiastokin on taas tehnyt kirppisreissujen myötä pienen kasvupyrähdyksen. Ja kovin onnekkaita sattumuksia ovat olleetkin, oottakaas kun kerron.

Yks päivä istuttiin vaan kotona ja mulla oli tylsää. Lähdettiin sit kauppareissulle ja päädyttiin meidän kaupunginosan kirkolle (!!) kirppikselle. Ostin sieltä jo aiemmin esitellyn keltaisen mikälien. Saavuttiin paikalle niin myöhään että ihmiset jo pakkaili kamojaan, enkä ollut ajatellut tekeväni kummoisiakaan löytöjä. Vaan toisin kävi! Yhdellä nuorellaparilla oli pöydässään ihastuttavat kukkalautaset. Kolme euroa pyysivät koko kasasta, en jäänyt epäröimään. Ja hyvä etten jäänyt, koska sillä aikaa kun kaivoin kolikoita kukkarosta niin paikalle ilmaantunut mummo yritti ostaa lautaset vielä uudestaan. En alkanut hempeilemään koska sillä on ollut varmasti aikaa kasata omaa mummoastiastoa jo pidempään kuin mulla.Nämä poikkeaa muusta astiastosta kahdesta syystä. Ensinnäkin ne ovat kaikki pitkänmallisia. Toisekseen ne ovat kaikki samanlaisia kuvioltaan. Mutta pitkulaisuus hyvitti jälkimmäistä ominaisuutta, koska me tarvitaan enemmän tarjoiluastioiksi sopivia kukkalautasia jokatapauksessa. Noista voi tarjoilla vaikka mitä! 

Kerroin aiemmin jo kun ei soppalautasia meinaa löytyä mistään. Nyt mä olen onnistunut löytämään kaksi (2) kappaletta. Koko Helsingistä. Ovat Arabiaa ja siksi sain pulittaa normaalia enemmän niistä. Mutta ainakin saadaan sopat nykyisin syötyä. Mä teen usein nykyisin jauhelihasoppaa, se on niin hyvää ja halpaakin. Ja se on myös hyvä syy ostaa ruisleipää (ja näköjään haukkasin jo ennen kuvan ottoa, sori).Arabian lautaset mulle myynyt tyttö selosti jotain ulkomaalaisissa vanhoissa lautasissa olevista lyijymyrkyistä tai sensellaisista. Kiva. Että luomua syödään mutta mummoastiaston takia ehkä kuollaan kuitenkin hetkenä minä hyvänsä niihin maaleihin joilla kukkaset on taiteiltu meidän lautasiin. Tyypillistä.

Jauhelihakeitto á la Bucky

400-500g (luomu) naudan jauhelihaa
keittojuureksia, luomua (200g lanttua, 3-4 porkkanaa, pala selleriä, 1-2 palsternakkaa)
pala (luomu) purjoa, maun mukaan
1 l vettä (tai enemmän jos liemi maistuu)
1 (luomu) lihaliemikuutio
1 (luomu) kasvisliemikuutio
kokonaisia (luomu) mustapippureita, laitan ite 5-6 kpl
suolaa maun mukaan (huom: liemikuutioissa on jo!)
laakerinlehtiä 1-2
tuoretta persiljaa

1. laita vesi kiehumaan, lisää liemikuutiot joukkoon
2. pilko juurekset, aloita lantusta (kestää kypsyä), nakkele juurespalaset veteen sitä mukaan kun homma etenee.
3. kun kaikki juurekset ovat vedessä ja vesi kiehuu, ala ruskistaa jauhelihaa
4. kun juurekset ovat kiehuneet noin 10 min, lisää jauheliha, paloiteltu purjo, pippurit ja laakerinlehdet. Anna kiehua vielä 5-10 min.
5. kun juurekset vaikuttaa kypsiltä, ripottele joukkoon vielä persilja silputtuna ja tarkista maku.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentti piristää päivääni! Kiitos! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...